Domácí tekuté pochutiny

10.06.2020

Domácí fermentáda

Příprava: 5 minut

Vaření: 0 minut

Porce: 4

Ingredience

  • wugi - vodní kefírové kultury
  • 6 lžiček cukru
  • 1l přefiltrované vody
  • 1 hrst lyofilizovaného ovoce (maliny, jahody, ostružiny, ...)

Postup

Všechny ingredience smícháme v uzavíratelné nádobě a necháme stát 48 hodin na kuchyňské lince. Během této doby se kultury probudí a začne proces fermentace. 

Po 48 hodinách fermentádu slijeme a můžeme ihned konzumovat. Pokud si necháme 200 ml, tak můžeme vyrobit další litr fermentády. Stačí když k 200 ml přilijeme vodu, přidáme opět cukr a ovoce a po 24 hodinách máme opět hotovo. Takto můžeme opakovat klidně i 10x.

#mňam 

Domácí třešňový likér

Příprava: 5 minut

Vaření. 0 minut

Porcí: hodně :-)

Ingredience

  • 1 kg třešní
  • 1l vodky
  • 250 ml rumu
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčků
  • 1 ks citronové kůry
  • 500 g cukru

Postup

Všechny ingredience dáme do velké uzavíratelné nádoby a zamícháme. Necháme stát na tmavém místě 3 týdny, občas promícháme a poté slijeme. Vznikne nám skvělý třešňový likér. Třešně se dají následně použít na dezert, na zmrzlinu, obalit čokoládou a nechat ztuhnout v mrazáku, ...Fantazii se meze nekladou

Tak nazdraví !